Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel. En zijn ideaal om de lesstof op een unieke manier bij te brengen. We gebruiken technieken als Virtual Reality, Augmented Reality, een 360 graden camera en de Microsoft Kinect op creatieve wijze. Zo laten we abstracte thema’s op een inventieve manier tot leven komen. Daarnaast krijgen leerling én leerkracht een kijkje achter de schermen van deze soms ongrijpbare middelen.
We vinden het heel belangrijk dat de technieken niet passief worden gebruikt, dus laten we de leerlingen en leerkrachten het vooral beleven. Niet naar filmpjes over het onderwerp kijken op YouTube, maar zelf de filmpjes ontwerpen en maken zo wordt hun stad van de toekomst in de echte wereld geplakt of kun je 360º rondkijken in je eigen maquette.
Tijdens deze workshop gaan kinderen een eigen 360 graden theater maken. Denk hierbij aan een virtuele versie van de ouderwetse kijkdoos. Kinderen bedenken een thema voor hun theater en knutselen vervolgens alle losse onderdelen die nodig zijn. Vervolgens worden deze onderdelen in een VR wereld geplaatst die vervolgens te bekijken zijn met een VR-bril.
Het is mogelijk een tweede vervolgworkshop af te spreken waarbij de leerlingen ook echt gaan spelen met hun zelf ontworpen theater:
Workshop 1 Ontwerp je eigen theaterdecor in VR
Met de klas bedenken ze een thema en verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? Jungle, pretpark, spookhuis etc. En wat gebeurt er in het verhaal? In 5 groepjes werken ze ieder een scène uit met een daarbij passend theaterdecor. Het decor maken ze door het tekenen van losse onderdelen die ze digitaal uitknippen en in een leeg VR theaterdecor plaatsen. Hierdoor staat er een collage-achtig decor.
Workshop 2 Beeld je verhaal uit in je eigen VR wereld
Nu de 5 VR theaterdecors voor de 5 scènes af zijn gaan de leerlingen voor het greenscreen hun scènes uitbeelden. Dit doen ze als een soort tableau vivant. Ze beelden de scène dus stilstaand uit. Deze foto’s plaatsen we vervolgens in het VR theaterdecor die ze tijdens de vorige workshop gemaakt hebben. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld verstoppen achter een boom. Of als een spook in het spookhuis rondzweven en de andere klasgenoten lasten schrikken etc. Uiteindelijk hebben ze 5 verschillende VR werelden die samen een verhaal vertellen.
* Deze workshop kan ook worden uitgevoerd zonder zonder VR brillen maar met een 360 graden camera en een website waarin elementen kunnen worden toegevoed. Het tarief zakt dan naar 250 euro per workshop (excl. reiskosten).