Al decennia lang ben ik gegrepen door Shibori technieken en indigo verven en volgde daarom veel verschillende masterclasses van beroemde textiel kunstenaars uit Japan, Amerika en Europa bij Zijdelings in Tilburg. Dit spannende proces deel ik graag met anderen om de rijke cultuur van textiel bewerken levend te houden en omdat het een fascinerend spel is tussen handen en hoofd.
Het is magisch wat je kan doen met hele simpele tot zeer complexe manieren van vouwen, binden, naaien, afklemmen met of zonder gestructureerde plankjes, het is een kwestie van doen, zien en je wordt vanzelf meegezogen in het proces van aflezen van de vorige stappen en hoe je verleidt wordt verder te experimenteren, tot het maken van nieuwe patronen. Onderzoeken, creëren, analyseren, creëren reflecteren, etc.
Met Indigo verven is op zich al een happening, omdat het oxiderende verf is die je stof van geel, naar groen naar blauw laat veranderen. Niet voor niets is het de meest gewilde kleur blauw op de wereld. Waar komt het eigenlijk vandaan? Hoe kregen ze voor de uitvinding van de drukkunst in Europa een afbeelding op stof? Hoe kan ik mijn cadeautjes aan een ander heel persoonlijk en duurzaam maken of mijn eigen dierbare spullen goed bewaren, mijn kleding op-pimpen?
Kortom door stof of papier in patronen te vouwen, te rimpelen en af te klemmen, binden of te naaien kunnen we patronen er op creëren. We duiken in al eeuwen oude technieken uit o.a. China en Japan en Korea en onderzoeken we de magische wereld van Shibori, Itajime en furoshiki en het verven met Indigo.
Doelen: werken aan receptief vermogen, creërend vermogen, reflectief vermogen en analyserend vermogen.